Publicerad den

Vilket ventilationssystem har du?

Du bör alltid ha koll på vad du har för ventilation och hur den fungerar i ditt hus. Är man novis så kan man få bra hjälp genom att se vilka ventilationssystem som var vanliga att installera när huset byggdes. Ofta brukar även huset ha ändrat sig med åren och väggar byggts upp eller nu för tiden snarare rivits ner och ofta utan hänsyn till någon ventilation. man kan till och med ha pluggat/satt igen ventilation vid ombygget.Är huset byggt före 1970 så var det nästan alltid självdrag som gällde. Det ska då finnas tilluftsventiler på ytterväggarna oftast nära fönster i vardagsrum och sovrum. Frånluftsdonen är ofta placerade högt uppe och i kök, badrum samt toalett. I äldre hus användes också eldstaden vilket med hjälp av värmen gjorde att frånluften sögs ut den vägen. Fortsätt läsa Vilket ventilationssystem har du?

Publicerad den

Installera spiskassett i befintlig skorsten

En fråga som ganska dyker upp hur man kan ansluta en spiskassett till sin murade skorsten. Det finns något som heter kassettanslutning som används för att ansluta en spiskassett/spisinsats till skorstenen.

Det är en flexibel konstruktion som bygger på att en stos ”dockar” på spiskassetten. Spiskassetten har nästan alltid en anslutningsstos med yttermått 160mm. Därför har kassettanslutningen en stos man trär över och den har då en innerdiameter på 162mm. Stosen sitter på ett flexibelt insatsrör och i den andra ändan sitter en kona med ”spännvingar”. Denna kona med spännvingar trycker man upp i skorstenen som då fastnar, och därmed har man anslutit spiskassetten med skorstenen med hjälp av ett vanligt syrafast rostfritt insatsrör. För att säkerställa att det blir tätt använder man brandfogmassa vid anslutningen mot spiskassetten och man trycker upp brandsäker nätmatta in i konan i toppen. Fortsätt läsa Installera spiskassett i befintlig skorsten

Publicerad den

Otillräcklig ventilation

Hur vet man att man har otillräcklig ventilation?

Om man har en otillräcklig ventilation i huset kan man lägga märke till det på bland annat följande sätt:

  • Vintertid bildas det kondens på fönstrens insida.
  • Man upplever en känsla av instängd och tung luft.
  • Uppfångningen av stekos i köket är dålig.
  • Kondensen på badrumsspeglar kvarstår länge efter bad och dusch.

Vad kan orsakerna vara till den otillräckliga ventilationen?
Jo, till exempel kan den bero på:

  • En självdragsventilation som fungerar dåligt.
  • En frånluftsfläkt som är stillastående.
  • Ventilationsfilter som är igensatta.
  • Frånluftskanaler som är igensatta.
  • Eller en tilluft som är otillräcklig.

Läs om hur du enkelt kan förbättra ventilationen i huset.

Publicerad den

Vad är ett insatsrör?

Insatsrör för skorstensrenovering

Ett insatsrör används vid skorstensrenovering av tegelskorstenar.

Insatsröret som är ett syrafast rör förs ned i skorstenen och vanligtvis är röret utfört som en något böjbar slang.
Arbetet med insatsröret är klart på en dag och så fort sotaren har inspekterat och godkänt installationen kan man elda igen.

Skorstensrenovering med hjälp av insatsrör passar till tätning av skorstenskanaler där du använder vedpanna, braskamin, insatskassett, olja samt gas.

Fördelarna med att använda ett insatsrör är att man bland annat får ett tätt foderrör och det krävs vanligen inga stora ingrepp i huset.

Läs mer om insatsrör och skorstensrenovering.

Publicerad den

Ventilationen kan sluta fungera

Vid övergång till elvärme eller värmepump uppstår ofta problem med ventilationen i äldre hus, framför allt om det är hus med tegelskorsten och självdragsventilation.

Självdragsventilationen är beroende av temperaturskillnader. I äldre hus fungerade självdraget bra hela året genom att skorstenen värmdes av köksspisen. Senare installerades en panna och skorstenen hölls fortfarande varm. När olje- eller vedpannan tas bort, tas även värmen bort från skorstenen. Skorstenen blir då kallare och temperaturskillnaden mindre; detta kan även inträffa om det installeras insatsrör med mycket isolering.

Sommartid kan skorstenen vara kallare än omgivande luft. Då fungerar inte ventilationen alls eller i värsta fall omvänt. Förutom att skorstenen fungerar som drivkraft för ventilationen ventileras även källaren ofta via pannan som behöver förbränningsluft. Det kan alltså bli nödvändigt att installera fläktar för att få ventilationen att fungera. Framför allt kan det vara nödvändigt i bad- och duschrum. Tvister mellan entreprenör och husägare har förekommit i just denna fråga.

Läs mer om ventilationssystem här.

Publicerad den

Vad är OVK ”Obligatorisk Ventilationskontroll”?

OVK står för ”Obligatorisk Ventilationskontroll,” och är en lagstadgad inspektion i Sverige som syftar till att säkerställa att ventilationssystem i byggnader fungerar korrekt och uppfyller de krav som ställs för att säkerställa god inomhusluftkvalitet. En första besiktning utförs innan byggnaden tas i bruk och därefter görs återkommande kontroller med jämna mellanrum. Det är byggnadsägarens eller byggherrens ansvar att säkerställa att dessa kontroller genomförs. Syftet med OVK är att säkerställa att inomhusklimatet är gott och att ventilationssystemen fungerar korrekt. Kontrollen ska utföras av en certifierad funktionskontrollant. Vid återkommande besiktningar ska kontrollanten även ge förslag på hur energiåtgången för ventilationen kan minskas utan att försämra inomhusmiljön.

OVK i hus och villa

Förskola, skolor, vårdlokaler, flerbostadshus och kontorsbyggnader har OVK mellan var 3:e till var 6:e år. Däremot har vanliga hus och villor endast krav på en första installationsbesiktning innan systemet tas i bruk. Ingen återkommande besiktning behövs.

Syftet med OVK

  • Säkerställa God Inomhusmiljö: OVK kontrollerar att ventilationssystemen i byggnader fungerar som de ska, vilket är viktigt för att bibehålla en hälsosam och säker inomhusmiljö.
  • Förebygga Hälsoproblem: En väl fungerande ventilation förebygger problem som fukt, mögel och dålig luftkvalitet, vilket kan leda till hälsoproblem för de boende eller användare av byggnaden.
  • Energibesparing: Genom att säkerställa att ventilationssystemen fungerar effektivt kan man även spara energi och minska driftkostnaderna.

Krav och Frekvens

  • Nya Byggnader: För nya byggnader ska en första OVK genomföras innan de tas i bruk.
  • Befintliga Byggnader: För befintliga byggnader varierar frekvensen av OVK beroende på typ av byggnad och ventilationssystem. För bostäder med mekanisk frånluft ska OVK göras vart tredje år, medan skolor och förskolor ska kontrolleras vart tredje år eller vart sjätte år beroende på ventilationssystemet.

Utförande

OVK ska utföras av en certifierad funktionskontrollant. Under kontrollen granskas bland annat:

  • Att ventilationssystemet fungerar enligt dess ursprungliga ritningar och specifikationer.
  • Att systemet ger tillräcklig luftväxling i alla rum. Man mäter med någon form av luftflödesmätare och med anemometer kan man mäta lufthastigheten.
  • Att systemet inte är förorenat så att det sprider skadliga ämnen i byggnaden.

Korrekt dokumentation

Efter avslutad OVK-besiktning kommer ett professionellt företag att tillhandahålla en detaljerad rapport. Denna dokumentation är viktig för att visa att fastigheten uppfyller lagkraven. En korrekt utförd och dokumenterad OVK kan också vara användbar vid eventuella framtida försäljningar eller uthyrningar av fastigheten. Efter genomförd kontroll upprättas ett protokoll som redovisar resultatet, och detta protokoll skickas till byggnadens ägare samt till kommunens byggnadsnämnd.

Mer information om OVK finns på Boverkets hemsida och andra myndigheters informationssidor om byggnadsregler.

Publicerad den

Vinddriven Skorstensventilator eller skorstenssnurra

En vinddriven skorstensventilator är en dragförbättrare som installeras på toppen av en skorsten eller ventilationsrör och använder vindens kraft för att förbättra draget i skorstenen. Denna typ av ventilator snurrar när vinden blåser och skapar ett vakuum som hjälper till att suga ut rök, ånga, fukt och andra gaser från insidan av byggnaden. Detta kan bidra till att förbättra ventilationen, minska kondens och förhindra att rök tränger tillbaka in i byggnaden.

Funktioner och Fördelar

Förbättrar luftflödet genom att använda vindens kraft för att skapa ett sug som drar ut luft från skorstenen. Installationen sker på toppen av skorstenen eller ventilationsröret.

Fördelar

  • Förbättrad ventilation och luftkvalitet.
  • Minskad kondens och fuktskador.
  • En idealisk lösning för att eliminera fukt och mögel, särskilt när värmepannan har bytts ut mot en bergvärmepump.
  • Förhindrar att rök och andra gaser tränger tillbaka in i byggnaden.
  • Billig lösning på skorstensproblem.

Material

Ofta tillverkade av rostfritt stål eller aluminium för att motstå korrosion och väderpåverkan.

Underhåll

Kräver minimalt underhåll men bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de fungerar korrekt och inte är blockerade.

Skillnad på Skorstenssnurra och Rökgasfläkt

Vinddriven Skorstensventilator

  • Drift: Använder vindkraft.
  • Fördelar: Energibesparande, enkel att installera, ingen el behövs.
  • Begränsningar: Effektiviteten beror på vindförhållandena.

Rökgasfläkt

  • Drift: Använder elektricitet.
  • Fördelar: Ger ett konstant och justerbart drag, fungerar oberoende av väderförhållanden.
  • Begränsningar: Kräver elanslutning, kan vara dyrare att installera och underhålla.

Sammanfattning

En vinddriven skorstensventilator är ett effektivt och miljövänligt sätt att förbättra ventilationen i byggnader genom att använda naturlig vindkraft. Dåligt drag i en skorsten beror oftast på att det inte finns tillräckligt med tilluft, att rökkanalen är för kall eller att eldstadsöppningen är för stor. Andra vanliga orsaker kan vara en för låg skorsten, hinder i skorstenskanalen eller en alltför smal rökgaskanal. Vi hjälper till att identifiera orsaken och föreslå en lämplig lösning på problemet med dåligt drag. Ofta kan draget förbättras avsevärt genom att installera en skorstensventilator, även kallad dragförbättrare, skorstenssnurra, TurboVent, Aspirotor eller Aspiromatic. Denna enhet monteras på toppen av skorstenen och förbättrar ventilationen och draget avsevärt. Den kräver ingen elanslutning eftersom den utnyttjar vindkraften. Dessutom förhindrar snurran nedfall av rök och hindrar regn från att tränga in i skorstenen.

Publicerad den

Varför får man fukt och mögel på vinden?

Många hus har problem med fukt och mögel på vinden av flera anledningar:

  • Bristande ventilation: Om vinden inte är tillräckligt ventilerad kan varm och fuktig luft stanna kvar där. När denna luft kyls ner kan fukten kondensera på kalla ytor, vilket leder till fuktproblem och mögeltillväxt.
  • Otillräcklig isolering: Dålig eller felaktig isolering kan leda till temperaturskillnader som orsakar kondens. Om varm luft från bostadsutrymmen stiger upp till den kalla vinden, kan det resultera i kondens och därmed fuktproblem.
  • Läckor: Vattenskador från takläckor, trasiga takpannor eller skadade takfläktar kan låta regnvatten tränga in på vinden. Även små läckor kan med tiden orsaka betydande fuktproblem.
  • Felplacerade ventilationsrör: Spirorör från badrum, kök eller torktumlare som slutar på vinden istället för att ledas utomhus kan släppa ut fuktig luft direkt på vinden.
  • Hög inomhusfuktighet: Om det är hög luftfuktighet inomhus, kan denna luft stiga upp till vinden och bidra till fuktproblem. Detta kan vara särskilt problematiskt i områden med hög utomhusfuktighet.
  • Kombination av faktorer: Ofta är det en kombination av ovanstående faktorer som orsakar fukt- och mögelproblem på vinden. Ett dåligt ventilerat utrymme med otillräcklig isolering och små läckor kan snabbt utveckla allvarliga problem.

För att förebygga fukt och mögel på vinden är det viktigt att säkerställa god ventilation, korrekt isolering, och att regelbundet kontrollera taket och ventilationssystem för eventuella skador eller blockeringar. På en välisolerad vind i ett nyare hus eller i ett tilläggsisolerat äldre hus kan ett litet tillskott av fukt från bostaden orsaka stora problem med mikrobiell påväxt (mögel, bakterier och röta) på yttertakspanelen.

Problemen uppstår vintertid när ett litet tillskott av fuktig luft från bostaden tränger upp genom exempelvis en otät vindslucka till ett ouppvärmt, kallt vindsutrymme. När luften kyls ned kan kondensation uppstå, vilket i sin tur kan leda till fukt- och mögelskador. För att en välisolerad vind ska fungera korrekt, krävs tillräcklig ventilation i bostaden. Fukttillskottet inomhus ska vara minimalt, och vindsbjälklaget måste vara lufttätt, det vill säga, inte släppa igenom luft från bostaden. Dessutom är det viktigt att yttertaket är tätt.

Läs mer här om avfuktare till vind från Trygghetsvakten.

Publicerad den

Rökgasfläkt – Lösningen om du har problem med braskaminen

En rökgasfläkt i skorstenen är en viktig komponent i många uppvärmningssystem, särskilt i byggnader där förbränningsbaserade värmekällor som kaminer, pannor och öppna spisar används. Genom att säkerställa effektiv borttagning av rökgaser kan en rökgasfläkt förbättra säkerheten, effektiviteten och komforten i hem och kommersiella byggnader. Här följer en genomgång av hur en rökgasfläkt i skorstenen kan hjälpa och varför den är en värdefull investering.  Om rök väller in i rummet när du eldar i kaminen, är draget för dåligt. Detta är inte något du ska behöva tolerera. Med en rökgasfläkt kan du effektivt få ut röken och samtidigt förbättra din värmeekonomi. Två storsäljare är Draftbooster från danska Exodraft, en rökgasfläkt som du själv enkelt kan installera och den passar enkelt till din modulskorsten. Två andra alternativ är rökgasfläkt från svenska Systemair där ZRS 170  passar perfekt till den vanliga braskaminen och sedan ZRS 180 till större braskamin eller mindre panna.

Fördelar med en Rökgasfläkt i Skorstenen

Förbättrad säkerhet

Minskad risk för kolmonoxidförgiftning: En rökgasfläkt hjälper till att effektivt avlägsna farliga rökgaser, inklusive kolmonoxid, från inomhusmiljön. Detta minskar risken för kolmonoxidförgiftning, vilket är en allvarlig hälsofara.

Förhindrar rökläckage: Genom att skapa ett tillräckligt drag i skorstenen förhindrar fläkten att rök tränger tillbaka in i rummet, vilket kan orsaka andningsproblem och obehag.

Ökad förbränningseffektivitet

Bättre luftflöde: Rökgasfläkten säkerställer att förbränningsluften flödar effektivt genom eldstaden, vilket leder till en mer fullständig förbränning av bränslet. Detta förbättrar värmeutbytet och minskar bränsleförbrukningen.

Stabilare temperaturer: Genom att optimera förbränningsprocessen hjälper fläkten till att hålla en jämn och konstant temperatur i uppvärmningssystemet.

Energibesparingar

Lägre bränslekostnader: Genom att förbättra förbränningseffektiviteten kan en rökgasfläkt bidra till att minska mängden bränsle som behövs för uppvärmning, vilket leder till lägre driftskostnader.

Minskad energiförbrukning: Effektiv borttagning av rökgaser minskar belastningen på värmesystemet, vilket kan leda till lägre energiförbrukning över tid.

Förbättrad inomhuskomfort

Eliminerar rök och lukt: En effektiv rökgasfläkt förhindrar att rök och obehagliga lukter sprider sig i hemmet, vilket förbättrar inomhuskomforten.

Jämnare värmefördelning: Genom att säkerställa en jämn förbränning och effektiv borttagning av rökgaser bidrar fläkten till en mer jämn värmefördelning i rummet.

Funktion och Installation

Rökgasfläktar installeras vanligtvis högst upp i skorstenen eller inuti ventilationskanalen och drivs av en elektrisk motor. Fläkten skapar ett undertryck i skorstenen som hjälper till att dra ut rökgaserna och förbättra luftflödet genom eldstaden.

Installationstips

Anpassning till systemet: Fläkten bör vara anpassad till specifika krav för den aktuella skorstenen och förbränningssystemet, inklusive dimensioner och kapacitet.

Underhåll: Regelbundet underhåll och rengöring är nödvändigt för att säkerställa att fläkten fortsätter att fungera effektivt och för att förlänga dess livslängd.

Sammanfattning

En rökgasfläkt i skorstenen erbjuder många fördelar, inklusive förbättrad säkerhet, ökad förbränningseffektivitet, energibesparingar och förbättrad inomhuskomfort. Genom att effektivt avlägsna rökgaser och optimera luftflödet bidrar dessa fläktar till en tryggare och mer energieffektiv uppvärmning av byggnader. Investering i en rökgasfläkt kan därför vara en klok och långsiktig lösning för att förbättra både hälsa och ekonomi i hem och kommersiella fastigheter.

Publicerad den

Vermikulit: Ett mångsidigt mineral med många användningsområde

Vermikulit är ett naturligt förekommande mineral som tillhör gruppen lermineraler. Det är känt för sin unika förmåga att expandera när det upphettas, vilket ger det en rad användbara egenskaper. Vermikulit har en mängd applikationer inom olika industrier, från jordbruk till byggnation. I denna artikel utforskar vi vermikulitens egenskaper, dess användningsområden och fördelarna med att använda detta mångsidiga mineral. Vermikulit stavas även vermiculite och det är samma material man refererar till.

Egenskaper hos Vermikulit

  • Lättvikt: När vermikulit upphettas expanderar det och bildar ett lättviktigt, poröst material som är mycket användbart i olika applikationer.
  • Vattenhållande förmåga: Vermikulit kan absorbera stora mängder vatten och näringsämnen, vilket gör det idealiskt för användning i jordbruk och trädgårdsarbete.
  • Isolerande egenskaper: Det expanderade vermikulitet fungerar som en effektiv isolator, vilket gör det användbart i byggindustrin för både termisk och akustisk isolering.
  • Brandsäkerhet: Vermikulit är obrännbart och kan motstå extremt höga temperaturer, vilket gör det till ett utmärkt brandsäkert material.

Användningsområden

Jordbruk och Trädgårdsarbete:

  • Jordförbättring: Vermikulit används ofta som en jordförbättrare. Dess förmåga att behålla vatten och näringsämnen hjälper till att främja växttillväxt och förbättra jordstrukturen.
  • Fröstart: På grund av sin sterila natur och förmåga att hålla fukt används vermikulit ofta som ett medium för att starta frön.

Byggindustri:

  • Isolering: Vermikulit används som fyllnadsisolering i väggar och tak, vilket hjälper till att förbättra energieffektiviteten i byggnader.
  • Brandskydd: På grund av dess brandsäkra egenskaper används vermikulit i brandskyddande applikationer, såsom brandskyddande beläggningar och konstruktioner.

Vermikulit till reptiler:

  • Fuktighetskontroll: Vermikulit används som fyllnadsisolering i väggar och tak, vilket hjälper till att förbättra energieffektiviteten i byggnader.
  • Äggkläckning: Vermikulit används ofta som medium för att inkubera reptilägg eftersom det kan hålla en stabil fuktighetsnivå, vilket är avgörande för äggens utveckling och kläckning.
  • Isolering: Vermikulit har goda isoleringsegenskaper, vilket hjälper till att bibehålla en jämn temperatur i reptilens livsmiljö.
  • Giftfritt och säkert: Vermikulit är ett naturligt och giftfritt material, vilket gör det säkert att använda med reptiler och andra husdjur.

Industriella Applikationer:

  • Absorberande Material: Vermikulit har utmärkta absorberande egenskaper och är miljövänligt. Det kan snabbt suga upp vätskor, inklusive farliga kemikalier, vilket minskar spridningen av spillet och gör det lättare att hantera.
  • Förpackning: Det lätta och dämpande materialet är idealiskt för användning i förpackningar för att skydda känsliga föremål under transport.

Hälsa och Säkerhet:

  • Asbestersättning: På grund av dess liknande egenskaper har vermikulit använts som ett säkrare alternativ till asbest i vissa tillämpningar.

Fördelar med Vermikulit

  • Miljövänligt: Vermikulit är ett naturligt och miljövänligt material. Det är icke-toxiskt och kan återanvändas eller återvinnas i många applikationer.
  • Hållbarhet: Det är ett hållbart material med lång livslängd, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val för många industrier.
  • Mångsidighet: Vermikulitens unika egenskaper gör det till ett mycket mångsidigt material som kan användas i en rad olika applikationer, från jordbruk till byggindustri.

Varför Vermikulit i Skorstenen

Vermikulit används i skorstenar av flera anledningar:

  • Isolering: Vermikulit har utmärkta isoleringsegenskaper. När det används i skorstenar bidrar det till att hålla värmen inne i rökkanalen, vilket kan förbättra skorstenens effektivitet och minska risken för kondensbildning.
  • Brandsäkerhet: Vermikulit är brandsäkert och kan motstå mycket höga temperaturer. Detta gör det till ett idealiskt material för användning i skorstenar, där det hjälper till att förhindra att elden sprider sig till omgivande material.
  • Vikt och hantering: Vermikulit är ett lätt material, vilket gör det enkelt att hantera och installera. Detta kan vara en fördel vid byggande eller renovering av skorstenar.
  • Fyllning och tätning: Vermikulit kan användas som fyllnadsmaterial runt rökkanaler och andra delar av skorstenen för att skapa en tätning som förhindrar att rök och gaser läcker ut.
  • Lång livslängd: Vermikulit är ett hållbart material som inte bryts ner över tid, vilket bidrar till en lång livslängd för skorstenen.

Sammantaget bidrar vermikulit till att förbättra prestandan, säkerheten och hållbarheten hos skorstenar.

Slutsats

Vermikulit är ett unikt och mångsidigt mineral med en rad användbara egenskaper. Dess förmåga att expandera, absorbera vatten och näringsämnen, isolera och motstå höga temperaturer gör det till ett värdefullt material inom många olika industrier. Oavsett om det används i jordbruk, byggnation, industriella applikationer eller för hälsa och säkerhet, erbjuder vermikulit en hållbar och effektiv lösning. Soliduct.net säljer Vermikulit i 100-liters säckar.

Publicerad den

Boverkets allmänna ventilationskrav

Boverket, som är Sveriges nationella myndighet för samhällsplanering, byggande och boende, har satt upp specifika ventilationskrav för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat. Dessa krav finns i Boverkets byggregler (BBR). Här är en sammanfattning av några av de viktigaste kraven:

Allmänna Ventilationskrav

  • Luftflöden:
    • Byggnader ska ha tillräcklig ventilation för att upprätthålla god luftkvalitet.
    • Luftflöden ska dimensioneras så att koldioxidhalten inte överstiger 1000 ppm i rum där människor vistas regelbundet.
  • Tilluft och Frånluft:
    • Tilluft ska tillföras till vistelsezoner och sovrum.
    • Frånluft ska bortföras från kök, badrum och andra utrymmen där föroreningar uppstår.
  • Luftväxling:
    • Boverkets byggregler föreskriver att det totala tilluftsflödet i en bostad ska vara minst 0,35 liter per sekund per kvadratmeter golvarea. För en villa med en total golvarea på 150 kvadratmeter innebär detta ett minimikrav på 52,5 liter per sekund.
    • Mekanisk ventilation ska kunna leverera denna luftväxling även när fönster och dörrar är stängda.

Krav för Specifika Byggnadstyper

  • Bostäder:
    • Köksfläktar ska ha en egen ventilationskanal och kunna ventilera bort matos effektivt.
    • Badrum och toaletter ska ha frånluftsventilation som kontinuerligt eller periodiskt kan avlägsna fukt och lukt.
  • Kontorsbyggnader:
    • Ventilationen ska utformas för att hantera värmebelastningen från människor, datorer och annan utrustning.
    • Möjlighet till individuell reglering av tilluft i arbetsrum.
  • Skolor och Förskolor:
    • Höga krav på luftkvalitet för att skapa en bra inlärningsmiljö.
    • Ventilation ska kunna hantera variationer i beläggning under dagen.

Energikrav och Värmeåtervinning

  • Energihushållning:
    • Ventilationssystem ska vara energieffektiva och dimensioneras för att minimera energianvändning.
  • Värmeåtervinning:
    • Mekaniska ventilationssystem ska ha värmeåtervinning om detta är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt.
    • Värmeåtervinning ska ha en verkningsgrad på minst 70%.

Drift och Underhåll

  • Kontroller och besiktningar:
    • Ventilationssystem ska kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de fungerar som avsett.
    • OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll) ska utföras med jämna mellanrum enligt gällande regler.

Dokumentation och Information

  • Användarinstruktioner:
    • Det ska finnas tydlig dokumentation och instruktioner för hur ventilationssystemet ska användas och underhållas.
  • Märkning:
    • Ventilationskomponenter och kanaler ska vara tydligt märkta för att underlätta drift och underhåll.

Sammanfattning

Boverkets ventilationskrav syftar till att säkerställa att byggnader har tillräcklig ventilation för att upprätthålla god luftkvalitet och energieffektivitet. Dessa krav omfattar allt från dimensionering av luftflöden till specifika regler för olika typer av byggnader och obligatoriska kontroller och underhåll. Det är viktigt att följa dessa regler för att skapa hälsosamma och hållbara inomhusmiljöer.

Publicerad den

Vad är ventilation och vad finns det för olika ventilationssystem

Inledning: Vad är ventilation och varför är det viktigt?

Ventilation är avgörande för att vi ska må bra och för att upprätthålla hälsosamma och hållbara byggnader. Genom att säkerställa att frisk luft strömmar in och att fukt och dålig luft förs ut, bidrar ventilationen till att förhindra fuktproblem och minska skador på byggnader. Utan adekvat ventilation kan det snabbt bli instängt och fuktigt, och lukt av matos och andra obehagliga dofter kan sprida sig i bostaden.

Ventilationens princip

Ventilationens grundidé är att tillföra frisk luft (tilluft) i rum som sovrum och vardagsrum, och att denna luft sedan lämnar byggnaden via ventiler i kök och badrum eller genom skorstenen (frånluft). Vilken typ av ventilationssystem som finns i ett hus beror ofta på husets ålder och typ. Det finns också möjligheter att energieffektivisera ventilationen. Nedan beskrivs olika typer av ventilation.

Olika typer av ventilation

Självdragsventilation (S-ventilation)

Den enklaste formen av ventilation är självdrag, som ofta finns i äldre hus. Här används inga fläktar. Självdrag fungerar bäst i hus med en varm skorsten som skapar en termisk drivkraft, men ventilationen kan minska kraftigt när skorstenen är kall. Ventilationen kan också påverkas av utetemperaturen och vindförhållanden, vilket innebär att den kan vara ineffektiv under varma och vindstilla dagar.

Frånluftsventilation (F-ventilation)

Frånluftsventilation innebär användning av fläktar för att suga ut luft ur huset, vilket gör ventilationen mer väderoberoende. Frisk luft kommer in genom ventiler i väggarna. Sedan början av 1990-talet har det blivit vanligt att kombinera denna typ av ventilation med frånluftsvärmepumpar (FX-ventilation), vilket återvinner värmen från den utgående luften för att värma upp tappvarmvatten och radiatorer.

Tilluftsventilation (FT-ventilation)

Tilluftsventilation innebär att frisk luft värms upp innan den kommer in i huset för att undvika drag. Om både till- och frånluften ventileras mekaniskt kallas det FT-ventilation. Med ett ventilationsaggregat med värmeväxlare (FTX-aggregat) kan värmen från den utgående luften återvinnas för att värma den inkommande luften, vilket sparar energi.

Forcerad ventilation

Ibland behövs ökad ventilation, till exempel vid matlagning eller duschning. Köksfläktar och badrumsfläktar möjliggör forcerad ventilation, vilket innebär att ventilationsflödet kan ökas vid behov. Denna teknik kan kombineras med alla typer av ventilation.

Ventilation i olika byggnader

Småhus

I äldre småhus byggda fram till 1960-talet är självdragsventilation vanligast. Under 1970-talet blev F-ventilation vanlig, och på 1980-talet introducerades FTX-ventilation. Frånluftsvärmepumpar (FX-ventilation) blev populära i småhus på 1990-talet.

Flerbostadshus

Flerbostadshus byggda fram till 1960-talet har ofta självdragsventilation. Hus från slutet av 1960-talet till början av 2010-talet använder främst F-ventilation, medan nyare flerbostadshus från och med 2013 oftast har FTX-ventilation på grund av strängare energikrav.

Lokaler

De flesta kontorslokaler, även äldre, har idag FTX-ventilation. Variationer och kombinationer av olika ventilationssystem förekommer dock, särskilt i äldre byggnader och vid olika typer av lokaler i samma byggnad.

Riktlinjer, standarder och normer för ventilation

Boverkets byggregler (BBR) ställer krav på ventilationssystem vid nybyggnation eller större renoveringar. Arbetsmiljöverkets och Folkhälsomyndighetens föreskrifter specificerar ytterligare krav beroende på byggnadens användning. För vissa byggnader krävs regelbunden Obligatorisk Ventilations Kontroll (OVK) av certifierade kontrollanter.

Ventilation och energianvändning

Ventilation drar energi både genom fläktarnas elförbrukning och uppvärmning av inkommande uteluft. Självdragsventilation kräver ingen el men mer energi för uppvärmning. FTX-ventilation med värmeåtervinning är energieffektivare men kräver lite mer el för fläktar. Kylning av tilluften kan också göras energisnålt med frikyla eller fjärrkyla.

Behovsstyrning av ventilation

Ventilationen kan styras efter behov för att spara energi, vilket är vanligt i lokaler. Modern ventilation kan anpassas efter närvaro i varje rum, vilket optimerar energianvändningen.

Underhåll av ventilationssystem

Regelbundet underhåll är nödvändigt för att ventilationen ska fungera effektivt. Det innebär att rengöra och byta filter i köksfläktar och ventilationsaggregat samt att hålla luftkanaler och ventiler rena. Större fastigheter kan behöva serviceavtal med ventilationsfirmor.

När behöver ventilationen förbättras?

Ventilationen kan behöva förbättras vid dålig luftkvalitet, fuktproblem eller hög energiförbrukning. Åtgärder kan innefatta installation av fläktar i självdragsventilerade hus eller byte till FTX-ventilation. Vid radonproblem kan ökad ventilation vara en lösning. Kamineldning kan förbättras med separata tilluftskanaler eller speciella eldningslägen i ventilationssystemet.

Slutsats

Ventilation är avgörande för inomhusmiljön och byggnadens hälsa. Genom att välja rätt typ av ventilation och regelbundet underhålla systemet kan man säkerställa god luftkvalitet och energieffektivitet.

Publicerad den

Så fungerar ett FTX-aggregat

FTX-aggregat, eller från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning, är en avancerad form av ventilationssystem som är designad för att optimera inomhusklimatet samtidigt som det minimerar energiförbrukningen. I denna artikel ska vi utforska hur ett FTX-aggregat fungerar, dess komponenter och dess fördelar.

Vad är ett FTX-aggregat?

FTX står för Frånluft, Tilluft och värmeåtervinning. Ett FTX-aggregat är ett mekaniskt ventilationssystem som både tillför frisk utomhusluft och avlägsnar förorenad inomhusluft. Systemet är utrustat med en värmeväxlare som återvinner värme från den utgående luften och överför den till den inkommande luften, vilket gör systemet mycket energieffektivt.

Komponenter i ett FTX-aggregat

1. Värmeväxlare: Hjärtat i FTX-aggregatet. Denna enhet överför värme från den utgående luften till den inkommande luften utan större blandning av de två luftströmmarna.

2. Fläktar: Två fläktar används, en för att dra in frisk luft och en för att suga ut den förorenade luften. Moderna aggregat har alltid EC-fläktar som är väldigt energisnåla och årskostnaden för driften är låg.

3. Filter: Både den inkommande och den utgående luften passerar genom filter som avlägsnar damm, pollen och andra föroreningar.

4. Luftkanaler: Ett nätverk av kanaler som distribuerar den filtrerade och uppvärmda luften till olika delar av huset och leder bort den förorenade luften.

5. Kontrollsystem: Elektronisk kontroller som möjliggör justering av luftflöden och temperaturer samt övervakning av systemets prestanda.

Så Här Fungerar FTX-aggregatet

1. Insamling av Utomhusluft: Systemet suger in utomhusluft genom en luftintagsventil. Denna luft passerar genom ett filter som tar bort föroreningar som damm och pollen.

2. Förvärmning: Den filtrerade luften passerar genom värmeväxlaren, där den värms upp av den utgående, varma inomhusluften. Värmeväxlaren säkerställer att värmeenergi överförs från den varma utgående luften till den kalla inkommande luften utan att luftströmmarna blandas.

3. Distribution av Frisk Luft: Den förvärmda, filtrerade luften distribueras sedan via luftkanaler och sedan via tilluftsdon till olika rum i huset. Detta säkerställer att varje rum får en konstant tillförsel av frisk och uppvärmd luft.

4. Borttagning av Förorenad Luft: Samtidigt som frisk luft tillförs, sugs förorenad luft ut via frånluftsdon från rum som kök, badrum och andra områden där fukt och föroreningar kan vara högre. Denna luft passerar genom värmeväxlaren där den överför sin värme till den inkommande luften.

5. Utsläpp av Förorenad Luft: Efter att ha passerat genom värmeväxlaren och överfört sin värmeenergi, släpps den nu avkylda, förorenade luften ut ur huset genom en utsugsventil.

Fördelar med ett FTX-aggregat

Energieffektivitet: Återvinner upp till 80-90% av värmeenergin från den utgående luften, vilket minskar behovet av uppvärmning.

Förbättrad Inomhusluftkvalitet: Tillför ständigt frisk, filtrerad luft samtidigt som förorenad luft avlägsnas.

Fuktreglering: Hjälper till att hålla rätt fuktnivåer i huset, vilket minskar risken för mögel och fuktskador.

Komfort: Ger en konstant tillförsel av frisk och uppvärmd luft, vilket ökar komforten för de boende.

Miljövänligt: Genom att minska behovet av extra uppvärmning minskar också energiförbrukningen och därmed miljöpåverkan.

Slutsats

FTX-aggregat är en viktig komponent i moderna energieffektiva byggnader. De erbjuder en balans mellan att tillföra frisk luft och bevara värme, vilket resulterar i ett hälsosammare och mer komfortabelt inomhusklimat. Genom att förstå hur ett FTX-aggregat fungerar kan husägare göra informerade val om hur de bäst kan ventilera och värma sina hem på ett hållbart och effektivt sätt.

Publicerad den

Varför Ventilation i Hus är Viktigt: En Grundlig Genomgång

Ventilation i hus är väldigt viktigt för att säkerställa hälsa, komfort och skydda vårt hem. Ett välventilerat hus bidrar inte bara till att förbättra inomhusluftens kvalitet utan också till att förlänga byggnadens livslängd. Här är några av de viktigaste anledningarna till varför ventilation är avgörande i bostäder.

1. Förbättrad Inomhusluftkvalitet

Ett av de mest uppenbara skälen till att ventilation är viktig är att den hjälper till att förbättra inomhusluftens kvalitet. Utan tillräcklig ventilation kan föroreningar som damm, mögelsporer, kemikalier från rengöringsprodukter, radon och andra skadliga ämnen byggas upp i luften. Detta kan leda till olika hälsoproblem, inklusive allergier, astma och andra andningsproblem.

2. Fukthantering och Mögelkontroll

Fukt är en stor fiende för byggnader. Dålig ventilation kan leda till att fukt ackumuleras i väggar, tak och golv, vilket skapar en idealisk miljö för mögel och svamp att växa. Dessa mikroorganismer kan orsaka strukturella skador på huset och allvarliga hälsorisker för de boende. God ventilation hjälper till att avlägsna överflödig fukt och därmed förhindra mögeltillväxt.

3. Temperaturreglering

Effektiv ventilation bidrar till att reglera temperaturen i ett hem. Under varma sommardagar hjälper ventilationssystem att avlägsna överflödig värme och hålla inomhusmiljön sval och behaglig särskilt på kvällstid när luften ute är svalare. På samma sätt kan det under kalla månader hjälpa till att avlägsna fuktig luft som kan leda till kondens och fuktrelaterade problem.

4. Energibesparing

Även om det kan verka kontraintuitivt, kan bra ventilation faktiskt bidra till energibesparingar. Moderna ventilationssystem, såsom mekanisk frånluftsventilation och värmeåtervinningssystem som FTX, är designade för att vara energieffektiva. De kan bidra till att minska behovet av uppvärmning och kylning genom att balansera inomhustemperaturen mer effektivt och förhindra överdriven fukt.

5. Komfort och Välbefinnande

En god inomhusmiljö är avgörande för människors komfort och välbefinnande. Tillräcklig ventilation bidrar till en friskare och mer behaglig livsmiljö genom att avlägsna oönskade lukter, föroreningar och överflödig fukt. Detta förbättrar inte bara den fysiska komforten utan har också positiva effekter på det mentala välbefinnandet. Detta är en punkt som man ofta glömmer bort men man hör ofta från dem som installerat FTX att vilken skillnad det blev på inomhusluften och känslan att alltid ha frisk luft är fantastiskt, filtrerad och frisk luft inomhus.

6. Skydd av Byggnadsmaterial

Byggnadsmaterial kan påverkas negativt av dålig ventilation. Fukt kan skada trä, gips och andra material, vilket kan leda till dyra reparationer och underhåll och mögeltillväxt. Genom att upprätthålla en korrekt ventilationsnivå skyddas dessa material, vilket förlänger byggnadens livslängd och minskar behovet av reparationer. 

Slutsats

Ventilation i hus är inte bara en fråga om ekonomi eller komfort utan en nödvändighet för hälsa, säkerhet och hållbarhet. Genom att investera i ett bra ventilationssystem kan du förbättra inomhusluftens kvalitet, förhindra mögel och fuktrelaterade problem, reglera temperaturen mer effektivt och skydda din byggnad. I slutändan leder detta till en mer behaglig, hälsosam och hållbar boendemiljö.

För alla husägare är det därför viktigt att regelbundet kontrollera och underhålla ventilationssystemet för att säkerställa att det fungerar effektivt och fortsätter att skydda både de boende och själva byggnaden. I dagsläget är FTX-aggregat med styrd från- och tilluft den optimala lösningen och som faktiskt även minskar behovet av uppvärmning då den återvinner värmen i frånluften och på så sätt minskar uppvärmningskostnaderna.

Publicerad den

Imkanal genom yttervägg

I Sverige har vi traditionellt sett dragit imkanalen upp och ut genom yttertaket, men på senare år har det blivit allt vanligare att leda ut kanalen genom ytterväggen. Om du överväger att göra detta, finns det viktiga lagar och regler att följa (rådgör med din lokala sotare) för att minimera risken för brandspridning vid en spisbrand.

Det enklaste sättet att säkerställa brandsäkerhet är att använda ett typgodkänt brandskyddsspjäll som monteras före väggenomföringen, som illustreras i bilden nedan. Detta förhindrar effektivt brandspridning. Brandskyddsspjället är utrustat med en smältsäkring som stänger spjället helt om lufttemperaturen överstiger cirka 70 °C. Det är också viktigt att hela väggenomföringen omges av minst 30 millimeter brandisolering.

1. Godkänd huv eller ytterväggsgaller
2. 30 mm brandisolering runt kanal
3. 125 eller 160 spirorör/spirorör eller isolerad flexibel imkanal 
4. Godkänt brandspjäll
5. 90° plåtböj
6. Köksfläktslang
7. Kallrasskydd

Om du föredrar den traditionella metoden, där fasaden kläs in med plåt eller minaritskiva 50 till 100 centimeter runt om utblåset och där utblåset måste sticka ut en bit från väggen, ska du konsultera en sotare för att få detaljerade regler och riktlinjer.

OBS! Kontakta alltid sotaren innan du planerar att dra en kanal genom ytterväggen. Installationen måste besiktigas och godkännas när den är färdig.

Publicerad den

TrygghetsVakten Vind eller TrygghetsVakten Classic

När du ska välja rätt TrygghetsVakten avfuktare till vinden behöver du veta vindens storlek, antalet gavlar på huset samt om vinden redan har påverkats av fukt eller mögel. Vinden utsätts för fukt som stiger från bostadsytan och fukt som vandrar in utifrån genom ventilerna. Den höga fuktlasten gör att vinden enkelt drabbas av mögelskador. Fuktskadorna beror till stor del på ventilationsproblem som gör att fukten inte ventileras ut ordentligt. Ibland kan klimatet på vinden göra att fukt till och med vandrar in utifrån. Om vinden håller en lägre temperatur än utomhusluften, kan fukten kondensera på vindens insida.

Välj mellan TrygghetsVakten Vind eller TrygghetsVakten Vind Classic

TrygghetsVaktens vindsavfuktare kontrollerar klimatet på vinden och jämför det med utomhusklimatet. Avfuktarna håller vinden torr genom kontrollerad ventilation. TrygghetsVakten beräknar när ventilationen har en avfuktande effekt och ventilerar endast vid behov, vilket gör avfuktarna extremt energisnåla. Vilket avfuktningssystem du ska välja beror på vindens skick idag men även på hur skyddad du vill vara.

TrygghetsVakten Vind Start – Avfuktare för oskadda vindar

TrygghetsVakten Vind Start är avfuktaren för dig som vill ha en enkel lösning på vinden för att förhindra framtida fukt- och mögelskador. Systemet bygger på kontrollerad ventilation som håller vinden torr. Avfuktaren har en lång livslängd och kräver minimalt med underhåll. Så länge det inte råder extrema väderförhållanden räcker TrygghetsVakten Vind Start för att förhindra fukt och mögel på vinden. Avfuktaren kan alltid uppgraderas till TrygghetsVakten Vind Classic om du behöver ett mer effektivt avfuktningssystem.

TrygghetsVakten Vind Start passar när:

  • Vinden inte ännu uppvisat symptom på fukt och mögel.
  • Vinden är ouppvärmd.
  • Huset nyligen bytt värmekälla.
  • Vindsbjälklaget ska tilläggsisoleras.
  • Huset har max två gavlar.
  • Köp till extra fläkt för större hus eller vinkelhus.

TrygghetsVakten Vind Classic – Avfuktare vid synlig påverkan av fukt och mögel

TrygghetsVakten Vind Classic är avfuktaren för dig som vill vara extra säker på att vinden hålls fuktfri och mögelfri. Avfuktaren kombinerar kontrollerad ventilation med en värmeslinga som håller vinden torr. En fläkt ventilerar vinden när ventilationen har en uttorkande effekt. Vid behov tillför systemet värme för att sänka luftfuktigheten.

TrygghetsVakten Vind Classic är näst intill ljudlös och har en lång livslängd, vilket gör att du inte behöver oroa dig för vad som händer på vinden. Om fläkten mot förmodan slutar fungera kommer värmeslingan att arbeta mer. Vinden står aldrig utan fuktskydd. TrygghetsVakten Vind Classic är starkare än TrygghetsVakten Vind Start och klarar av att avfukta vindar med synliga skador från fukt och mögel.

TrygghetsVakten Vind Classic passar när:

  • Vinden är ouppvärmd.
  • Vinden har synlig påverkan av fukt eller mögel.
  • Vindsbjälklaget är tilläggsisolerat.
  • Du vill vara säker på att vinden hålls mögelfri.
  • Väderförhållandena är ogynnsamma för ventilation.

Välj rätt storlek på avfuktaren

TrygghetsVakten Vind Start och TrygghetsVakten Vind Classic finns i flera storlekar beroende på hur stor vind som behöver avfuktas. För vindar på vinkelhus eller vindar med längre avstånd mellan gavlarna rekommenderar vi att du kompletterar avfuktaren med en extra fläkt för att skydda hela vinden. När du tar hjälp av en installatör för montering kan du använda ROT-avdraget. Vid registrering av produkten gäller garantin i 7 år.

TrygghetsVakten Vind eller TrygghetsVakten Classic
TrygghetsVakten Vind TrygghetsVakten Classic
Hög avfuktningskapacitet X X
Energisnål X X
Lång livslängd X X
Kontrollerad ventilation X X
Oberoende av väder X
Dubbla system X
Publicerad den

Avfuktare i Krypgrund: En Nödvändig Investering vid fukt i grund

Krypgrunder är en vanlig husgrund i många svenska hus, särskilt äldre byggnader. Trots dess fördelar kan krypgrunder vara benägna att drabbas av fuktproblem som kan leda till allvarliga skador på byggnaden och hälsoproblem för de boende. En effektiv lösning på detta problem är installationen av en avfuktare. I denna artikel utforskar vi varför avfuktare i krypgrund är en nödvändig investering och hur de fungerar.

Varför är fukt ett problem i krypgrunder?

Krypgrunder är ofta belägna under marknivå, vilket gör dem mottagliga för fukt från omgivande jord och grundvatten. Denna fukt kan leda till:

  • Mögel och röta: Höga fuktnivåer skapar en idealisk miljö för mögel och röta, vilket kan förstöra trästrukturen i huset och orsaka allvarliga hälsoproblem för de boende.
  • Skadedjur: Fuktiga miljöer lockar till sig skadedjur som termiter och råttor, som kan orsaka ytterligare skador på byggnaden.
  • Försämrad inomhusluft: Fukt och mögel i krypgrunden kan sprida sig till resten av huset, vilket försämrar inomhusluftens kvalitet och kan leda till allergier och andningsproblem.

Hur fungerar en avfuktare?

En avfuktare är en anordning som avlägsnar överflödig fukt från luften. I krypgrunder används speciella avfuktare som är utformade för att fungera effektivt i kalla och fuktiga miljöer. Så här fungerar de:

  1. Luftcirkulation: Avfuktaren drar in fuktig luft från krypgrunden.
  2. Termisk avfuktning: En termisk avfuktare är särskilt effektiv i kallare utrymmen såsom krypgrunder, där kondensavfuktare inte är effektiva. Termiska avfuktare kan också ha lägre energiförbrukning än andra typer av avfuktare som kondens- och adsorptionsavfuktare med enbart ca. 7 kWh/kvm per år.
  3. Uppvärmd luft: Den nu torrare luften värms upp något innan den återförs till krypgrunden, vilket hjälper till att ytterligare minska fuktnivåerna.

Fördelar med avfuktare i krypgrund

Att installera en avfuktare i krypgrunden medför flera fördelar:

  • Skydd av byggnadsstrukturen: Genom att hålla fuktnivåerna under kontroll förhindrar avfuktaren mögel och röta, vilket skyddar husets träkonstruktion och förlänger dess livslängd.
  • Förbättrad inomhusmiljö: En torr krypgrund minskar risken för spridning av mögelsporer och förbättrar därmed inomhusluftens kvalitet, vilket främjar hälsan hos de boende.
  • Energibesparingar: Fuktig luft kräver mer energi för att värmas upp. Genom att hålla krypgrunden torr kan husets uppvärmningssystem arbeta mer effektivt, vilket kan leda till lägre energikostnader.
  • Ökad fastighetsvärde: Ett hus med en torr och välskött krypgrund är mer attraktivt på fastighetsmarknaden och kan öka i värde.

Installation och underhåll

Att installera en avfuktare i krypgrunden bör utföras av en professionell för att säkerställa att systemet fungerar korrekt och effektivt. Regelbundet underhåll, inklusive rengöring av filter och tömning av vattenbehållaren, är också viktigt för att avfuktaren ska fungera optimalt. Under huset, i krypgrund eller torpargrund, är en ångspärr nödvändig för att förhindra att markfukt tränger upp i byggnaden. Krypgrundsisolering är den perfekta lösningen för detta ändamål. Den fungerar effektivt både på egen hand och i kombination med en avfuktare för krypgrunder.

Slutsats

En avfuktare i krypgrunden är en investering som kan skydda ditt hem från allvarliga fuktskador och förbättra inomhusmiljön. Genom att hålla fuktnivåerna under kontroll bidrar avfuktaren till ett hållbart och hälsosamt boende, samtidigt som den kan spara pengar på sikt genom lägre energikostnader och ökat fastighetsvärde. För dem som bor i hus med krypgrund är en avfuktare en smart och nödvändig investering.

Publicerad den

Radon och FTX-ventilation: Kan FTX minska radon

Vad är Radon?

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som naturligt förekommer i marken. Den bildas genom sönderfall av radium, som i sin tur härstammar från uran. Radon kan tränga in i byggnader genom sprickor i grunden, rörgenomföringar och andra öppningar men kan även förekomma i byggmaterial. När radonhalterna blir förhöjda inomhus, utgör det en hälsorisk, eftersom inandning av radon kan leda till lungcancer. Faktum är att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.

Radon och Hälsa

Att utsättas för höga halter av radon under lång tid ökar risken för lungcancer. Radonhalterna mäts i becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³), och enligt svenska myndigheter bör åtgärder vidtas om radonhalten i bostäder överstiger 200 Bq/m³. Det är särskilt viktigt att mäta radonhalterna i hemmet, eftersom vi tillbringar mycket tid inomhus.

FTX-ventilation: En Lösning på Radonproblemet

FTX-ventilation står för till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning. Detta system fungerar genom att både tillföra frisk utomhusluft och ta bort förorenad inomhusluft samtidigt som värmen återvinns från den utgående luften för att värma upp den inkommande luften. FTX-system är effektiva för att skapa ett hälsosamt inomhusklimat och kan också spela en avgörande roll i att hantera radonproblem.

Hur FTX-ventilation minskar radonhalterna:

  • Ökad Luftcirkulation: FTX-system förbättrar luftcirkulationen i hela huset, vilket innebär att radonhaltig luft kontinuerligt ersätts med frisk utomhusluft. Detta minskar radonkoncentrationen inomhus.
  • Kontrollerat Luftflöde: Genom att skapa ett balanserat luftflöde (lika mycket luft tillförs som avlägsnas) kan FTX-systemet förhindra att radon tränger in genom grunden och andra öppningar i byggnaden.
  • Filtrering av Luft: FTX-system är ofta utrustade med filter som tar bort föroreningar från den inkommande luften, vilket bidrar till en bättre luftkvalitet inomhus.
  • Kontinuerlig Ventilation: Till skillnad från traditionell ventilation som kan vara beroende av manuellt öppnande av fönster och dörrar, arbetar FTX-system kontinuerligt för att säkerställa att inomhusluften alltid är frisk och ren.

Installation av FTX-system

Innan man installerar ett FTX-ventilationssystem så finns det några saker man kan tänka på:

  1. Radonmätning: Innan installationen bör radonhalterna mätas för att förstå problemets omfattning om man misstänker man har Radon
  2. Planering och Design: Ett effektivt FTX-system måste anpassas till byggnadens specifika förutsättningar, inklusive storlek, layout och befintliga ventilationssystem.
  3. Installation: Gör en noggrann installation och följ ventilationsritningen noggrant
  4. Regelbunden Underhåll: Efter installationen är det viktigt att utföra regelbundet underhåll, inklusive filterbyte och systemkontroller, för att säkerställa att FTX-systemet fortsätter att fungera effektivt.

Fördelar med FTX-ventilation

  • Energibesparing: Genom att återvinna värmen från utgående luft kan FTX-systemet minska energikostnaderna för uppvärmning.
  • Förbättrad Inomhusluftkvalitet: Genom att ständigt tillföra frisk luft och avlägsna förorenad luft förbättras inomhusklimatet avsevärt och det märks när man bor i ett hus som har FTX .
  • Minskad Hälsorisk: Genom att effektivt minska radonhalterna bidrar FTX-systemet till att minska risken för lungcancer och andra hälsoproblem relaterade till dålig luftkvalitet.

Slutsats

Radon är en allvarlig hälsorisk som kan hanteras effektivt med hjälp av FTX-ventilation. Genom att installera ett FTX-system kan du säkerställa att ditt hem har en konstant tillförsel av frisk luft, minskade radonhalter och ett förbättrat inomhusklimat. Detta bidrar inte bara till att skydda din hälsa utan också till att skapa en mer energieffektiv och hållbar bostad.

Publicerad den

FTX-aggregat – Spara energi

Med ökade energipriser blir det än viktigare att se över sitt FTX-system, inklusive aggregatet, kanalsystemet och ventilerna. Många överväger att stänga av sitt FTX-aggregat för att spara energi, men ett FTX-aggregat sparar energi.

FTX-systemet är installerat för att ventilera ditt hem och spara energi. Det ger ett utmärkt inomhusklimat och bidrar till en hälsosam miljö. Fördelarna inkluderar att undvika kallras, drag och smutsig luft utifrån. Luften som tillförs hemmet är tempererad och filtrerad, och värmen kommer till stor del (upp till 86 %) från frånluften. Grundprincipen är att tillföra luft (tilluft) i rum där man vistas, som sovrum, vardagsrum och arbetsrum. Luften rör sig sedan långsamt genom huset och evakueras ut via badrum, tvättstuga och andra utrymmen med frånluft. Moderna hus är så pass täta att det i princip inte finns någon naturlig ventilation, vilket innebär att varken in- eller utluft kommer in om ventilationen stängs av.

Risker med att Stänga av Ventilationen

Om ventilationen stängs av kan du få problem med att bli av med fukt, lukter och andra föroreningar. Luften blir instängd, vilket kan leda till att du känner dig trött, sover dåligt och vaknar med huvudvärk på grund av brist på syre. Fukt från exempelvis badrum och tvättstuga kan orsaka fukt- och mögelskador om den inte snabbt avlägsnas.

Energisparande Åtgärder för FTX-aggregat

1. Byt ut Gammalt FTX-aggregat:

1
Om du har ett gammalt FTX-aggregat, byt ut det! Detta kan årligen spara cirka 5000 kWh (15-20 000 kr) för en villa på 180-200 kvm i Stockholmsområdet. Äldre aggregat har transformatorstyrda fläktar som förbrukar betydligt mer energi än dagens energisnåla EC-fläktar. Den stora besparingen ligger dock i värmeåtervinningen. Äldre aggregat med korströmsvärmeväxlare har kanske bara cirka 40 % verkningsgrad beroende på nedsmutsningar av värmeväxlaren och läckage på grund av ålder och bristande underhåll. Dessa värmeväxlare måste också avfrostas vid kall väderlek för att undvika isbildning i aggregatet vilket drar mycket ström.

2. Kontrollera Isoleringen på ventilationskanalerna:
Det är viktigt att de kanaler som går i kallt utrymme, till exempel på vinden, är isolerade för att undvika värmeförlust. Den värme man tappar i kanalsystemet kommer att behöva kompenseras med tillskottsvärme för att blåsas in som tempererad tilluft.

3. Rensa och Injustera ventilationssystemet:
Om filterbyten sköts korrekt kommer ingen smuts in i tilluftssystemet. Det är främst frånluftssystemet som täpps igen av dammpartiklar. Hur ofta man ska rengöra sitt ventilationssystem beror på familjens storlek, hur ofta man tvättar, om man har husdjur etc. Ett rent kanalsystem förbrukar mindre energi än ett smutsigt och ger rätt ventilationsflöde för att huset och familjen ska må bra.

4. Byta Filter i din FTX:
Rena originalfilter säkerställer rätt flödesbalans över den roterande värmeväxlaren och att FTX-aggregatet återvinner maximalt med värme.

FTX-aggregat spelar en central roll i att hålla inomhusluften frisk och energieffektiv. Genom att hålla systemet i gott skick och uppdatera äldre komponenter kan man inte bara spara pengar utan även bidra till en bättre inomhusmiljö och ett mer hållbart boende.

Publicerad den

Beräkning av elkostnad för FTX-system

Att beräkna elkostnaden för ett FTX-system (från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning) på ett år beror på flera faktorer, inklusive systemets energieffektivitet, driftstid och elpriset. Här är en förenklad beräkning som tar hänsyn till några av dessa faktorer:

Steg-för-steg-beräkning

Effektförbrukning (Watt):

Typisk effektförbrukning för ett FTX-system kan variera mellan 30 och 100 watt, beroende på systemets kapacitet och effektivitet. Vi antar här en medeleffekt på 70 watt.

Drifttid:

Ett FTX-system körs vanligtvis kontinuerligt, vilket innebär att det är i drift 24 timmar om dagen, 365 dagar om året.

Drifttid per år = 24 timmar/dag × 365 dagar/år = 8760 timmar/år

Energiförbrukning per år:

För att få den totala energiförbrukningen per år multiplicerar vi systemets effektförbrukning med drifttiden.

Energiförbrukning per år = 70 W × 8760 timmar = 613200 Wh = 613,2 kWh

Elkostnad:

Elkostnaden per kWh varierar beroende på var du bor och vilket elavtal du har. Vi antar ett genomsnittligt elpris på 1,50 SEK per kWh.

Årlig elkostnad = 613,2 kWh × 1,50 SEK/kWh = 919,8 SEK

Sammanfattning

Med antagandet att ditt FTX-system har en effektförbrukning på 70 watt och körs kontinuerligt, samt att elpriset är 1,50 SEK per kWh, skulle den årliga elkostnaden för systemet vara cirka 920 SEK.

Det är viktigt att notera att denna beräkning är en förenklad uppskattning. Den faktiska kostnaden kan variera beroende på systemets specifikationer, effektivitet och det faktiska elpriset. Om du vill ha en mer exakt uppskattning bör du kontrollera de specifika tekniska data för ditt FTX-system och ditt aktuella elavtal.

Publicerad den

Hur Ventilationsfilter Fungerar: En Guide till Renare Luft

Ventilationsfilter är en central del av moderna ventilationssystem. De spelar en avgörande roll för att säkerställa att den luft som cirkulerar i byggnader är ren och fri från skadliga partiklar. I denna artikel ska vi utforska hur ventilationsfilter fungerar, de olika typerna som finns tillgängliga och varför de är så viktiga för inomhusmiljön.

Vad är ett Ventilationsfilter?

Ett ventilationsfilter är en filter som placeras inom ventilationssystemet såsom tex ett FTX-aggregat för att avlägsna partiklar från luften som passerar igenom. Dessa partiklar kan vara allt från damm och pollen till bakterier och kemiska föroreningar. Ventilationsfilter bidrar till att förbättra luftkvaliteten, vilket är avgörande för hälsa och välbefinnande, särskilt i inomhusmiljöer där människor spenderar mycket tid.

Hur Fungerar Ventilationsfilter?

Ventilationsfilter fungerar genom att fånga upp och hålla kvar partiklar när luft passerar genom filtermediet. Det finns olika metoder och mekanismer för hur dessa filter fungerar beroende på typen av filter.

Mekanisk Filtrering

Detta är den vanligaste typen av filtrering och fungerar genom att fånga upp partiklar i ett nätverk av fibrer. Partiklarna fastnar i fibrerna när luften strömmar genom filtret. Mekanisk filtrering är effektiv för att fånga upp större partiklar som damm och pollen.

Elektrostatiska Filter

Elektrostatiska filter använder statisk elektricitet för att fånga upp partiklar. Filtret består av en serie elektriskt laddade plattor eller fibrer som attraherar och fångar partiklar. Dessa filter är ofta mer effektiva för att fånga upp mindre partiklar och kan tvättas och återanvändas.

Kemisk Filtrering

Kemiska filter använder aktivt kol eller andra kemikalier för att avlägsna gasformiga föroreningar från luften. Aktivt kol är särskilt effektivt för att absorbera lukter och flyktiga organiska föreningar (VOC). Dessa filter används ofta i miljöer där luftkvaliteten påverkas av kemiska ångor och lukter.

HEPA-filter

HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filter är en typ av mekaniskt filter som är extremt effektivt och kan fånga upp 99,97 % av partiklar som är så små som 0,3 mikrometer. Dessa filter används i miljöer som kräver mycket hög luftkvalitet, såsom sjukhus och laboratorier.

Typer av Ventilationsfilter

Det finns flera olika typer av ventilationsfilter, var och en med sina egna fördelar och tillämpningar:

  • Grovfilter: Dessa filter är designade för att fånga upp större partiklar och används ofta som förfilter för att skydda mer känsliga filter längre ner i systemet.
  • Finfilter: Dessa filter är mer effektiva på att fånga upp mindre partiklar och används ofta i bostäder och kontor för att förbättra inomhusluftens kvalitet.
  • EPA, HEPA och ULPA-filter: Dessa högpresterande filter används i miljöer som kräver exceptionellt ren luft, såsom sjukhus, renrum och laboratorier.
  • Aktiv kolfilter: Dessa filter används för att avlägsna lukter och gasformiga föroreningar från luften och används ofta i kök och industriella miljöer.

Varför är Ventilationsfilter Viktiga?

Ventilationsfilter är avgörande för att upprätthålla en hälsosam och bekväm inomhusmiljö. Här är några av de viktigaste fördelarna:

  • Förbättrad Luftkvalitet: Genom att avlägsna föroreningar från luften bidrar ventilationsfilter till att förbättra luftkvaliteten, vilket kan minska risken för allergier och andningsproblem.
  • Skydd för Ventilationssystemet: Filter skyddar ventilationssystemets komponenter från damm och smuts, vilket kan förlänga systemets livslängd och förbättra dess effektivitet.
  • Hälsosammare Inomhusmiljö: Renare luft kan bidra till en hälsosammare och mer produktiv inomhusmiljö, vilket är särskilt viktigt i arbetsmiljöer och skolor.

Underhåll och Byte av Filter

För att ventilationsfilter ska fungera effektivt är det viktigt att de underhålls och byts ut regelbundet. Hur ofta filter behöver bytas beror på typen av filter och miljön där de används. Grovfilter kan behöva bytas var tredje månad, medan HEPA-filter kan ha en längre livslängd beroende på användningen.

Vad är Filterklasser?

Filterklasser är kategorier som används för att klassificera ventilationsfilter baserat på deras förmåga att avlägsna partiklar från luften. Dessa klasser hjälper användare att välja rätt filter för specifika behov och miljöer. Klassificeringen baseras på internationella standarder, främst ISO 16890 och tidigare EN 779 för grovfilter och finfilter, samt EN 1822 för EPA, HEPA och ULPA-filter.

ISO 16890 Standard

ISO 16890 är den globala standarden för klassificering av luftfilter som används i allmän ventilation. Denna standard delar in filter i fyra huvudgrupper baserat på deras effektivitet att fånga upp partiklar i olika storlekar: ePM1, ePM2.5, ePM10 och grovfilter.

ePM1

Filter i denna klass kan fånga upp partiklar som är 1 mikrometer (µm) eller mindre. ePM1  har en effektivitet på 80% eller högre för partiklar upp till 1 mikrometer. Dessa partiklar inkluderar rök, bakterier och andra mycket små föroreningar. ePM1-filter används ofta i miljöer som kräver mycket ren luft, såsom sjukhus och laboratorier men är även vanligt förekommande i moderna FTX-aggregat.

ePM2.5

ePM2.5-filter kan fånga upp partiklar som är 2,5 µm eller mindre, inklusive damm, pollen och mögelsporer och har en effektivitet på 65% eller högre. Dessa filter är vanliga i både bostäder och kommersiella byggnader för att förbättra inomhusluftens kvalitet.

ePM10

Filter i ePM10-klassen fångar upp partiklar som är 10 µm eller mindre, såsom större dammpartiklar och pollen. De används ofta som förfilter i ventilationssystem för att skydda mer effektiva filter nedströms.

Grovfilter

Dessa filter fångar upp större partiklar och har en lägre effektivitet jämfört med ePM-filter. De används ofta som förfilter för att förlänga livslängden på finare filter och skydda ventilationssystemet från stora partiklar och skräp.

EN 1822 Standard

EN 1822 är en europeisk standard som klassificerar högpresterande filter som EPA, HEPA och ULPA baserat på deras effektivitet att fånga upp mycket små partiklar. Dessa filter används i miljöer där högsta möjliga luftkvalitet krävs.

EPA-filter (Efficiency Particulate Air)

EPA-filter är de lägst klassificerade inom EN 1822 och har en partikeluppfångningsförmåga på mellan 85 % och 99,5 %. De används ofta i kommersiella byggnader och bostäder där hög luftkvalitet är viktig men inte kritisk.

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air)

HEPA-filter är mycket effektiva och kan fånga upp 99,97 % av partiklar som är så små som 0,3 mikrometer. Dessa filter används i miljöer som sjukhus, laboratorier och renrum där ren luft är avgörande.

ULPA-filter (Ultra Low Penetration Air)

ULPA-filter är de mest effektiva och kan fånga upp 99,9995 % av partiklar som är 0,12 mikrometer eller mindre. De används i extremt känsliga miljöer som mikroelektroniktillverkning och vissa medicinska tillämpningar.

Sammanfattning av Filterklasser

Här är en kort sammanfattning av de olika filterklasserna och deras tillämpningar:

  • Grovfilter: Förfilter som fångar upp större partiklar och skyddar finare filter.
  • ePM10: Fångar upp partiklar som är 10 µm eller mindre, vanliga i bostäder och kommersiella byggnader. Vanlig filterklass till frånluft i FTX-aggregat.
  • ePM2.5: Fångar upp partiklar som är 2,5 µm eller mindre, används för att förbättra inomhusluftens kvalitet. Vanlig filterklass för FTX-aggregat, både tilluft- och frånluft.
  • ePM1: Fångar upp mycket små partiklar, används i miljöer som kräver hög renhet. Andvänds ofta somm tilluftsfilter i FTX-aggregat och några tillverkare har samma filter till frånluften.
  • EPA-filter: Effektiva filter för allmän användning där hög luftkvalitet behövs.
  • HEPA-filter: Mycket effektiva filter för kritiska miljöer som sjukhus och laboratorier.
  • ULPA-filter: Extremt effektiva filter för de mest känsliga tillämpningarna.

Översättning av Filterklasser från EN 779:2012 till ISO 16890

Här är en grov översättningstabell som konverterar de gamla filterklasserna enligt EN 779:2012 till de nya filterklasserna enligt ISO 16890:

Gamla filterklasser (EN 779:2012) Nya filterklasser (ISO 16890)
G1 ISO Coarse
G2 ISO Coarse
G3 ISO Coarse
G4 ISO Coarse
M5 ISO ePM10 50%
M6 ISO ePM10 60%
F7 ISO ePM2.5 65%
F8 ISO ePM2.5 75%
F9 ISO ePM1 80%

Slutsats

Ventilationsfilter är en kritisk komponent i ventilationssystem och spelar en nyckelroll för att säkerställa en ren och hälsosam inomhusmiljö. Genom att förstå hur olika typer av filter fungerar och deras specifika tillämpningar kan du bättre bedöma vilken typ av filter som är bäst för dina behov och säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar optimalt. Regelbundet underhåll och byte av filter är också avgörande för att upprätthålla filtrens effektivitet och förlänga livslängden på ditt ventilationssystem.
Att förstå de olika filterklasserna är avgörande för att välja rätt ventilationsfilter för ditt specifika behov. Genom att välja rätt filterklass kan du säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar effektivt och att luftkvaliteten i din byggnad är optimal. Oavsett om du behöver grundläggande skydd mot större partiklar eller högsta möjliga renhet för känsliga miljöer, finns det ett filter som passar dina behov.

Publicerad den

Varför använder man kondensator till ventilationsfläkten?

Kondensatorer används i ventilationsfläktar av flera skäl:

  • Startkondensator: En startkondensator ger en extra kickstart till fläktens motor. Den ger en initial hög strömspik som hjälper motorn att övervinna den statiska friktionen och börja snurra. Efter att motorn har startat kopplas startkondensatorn ur kretsen.
  • Driftkondensator: En driftkondensator är kontinuerligt ansluten till motorkretsen och förbättrar dess effektivitet och prestanda. Den hjälper till att upprätthålla en stabil och jämn strömförsörjning, vilket bidrar till att motorn går jämnare och med högre effektivitet.
  • Fasförskjutning: I en enfasmotor används kondensatorer för att skapa en fasförskjutning mellan huvudlindningen och hjälplindningen. Detta skapar ett roterande magnetfält som är nödvändigt för att motorn ska starta och driva effektivt.
  • Effektfaktor: Kondensatorer kan förbättra effektfaktorn i motorn. En bättre effektfaktor innebär att mindre reaktiv effekt används, vilket minskar energiförluster och kan bidra till lägre energikostnader.
  • Skydd mot spänningsspikar: Kondensatorer kan även fungera som en buffert mot plötsliga spänningsspikar, vilket skyddar motorkomponenterna från skador.

Sammanfattningsvis bidrar kondensatorer till att förbättra startprestanda, effektiv drift, stabilitet och skydd för ventilationsfläktar.

Vad händer om man har en för stor kondensator?

Om kondensatorn är för liten blir motorn svag vid starten. Om kondensatorn däremot är för stor, kan motorn bli överhettad, vibrera och ge ifrån sig onödigt mycket ljud. En enfas asynkronmotor kan starta utan en startkondensator om den får en knuff för hand, förutsatt att det inte finns några andra problem.

Publicerad den

Kan ADHD kopplas till inomhusluften i ditt hus

Det finns forskning som tyder på att inomhusluftens kvalitet kan ha en koppling till utvecklingen av neuropsykiatriska tillstånd som ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hos barn. Här är några av de faktorer som kan påverka detta:

Faktorer som påverkar ADHD

  • Fina partiklar (PM2.5 och PM10): Fina partiklar som kommer från inomhuskällor som tobaksrök, vedeldning, matlagning och vissa typer av byggmaterial kan påverka hjärnans utveckling hos barn. Studier har visat att exponering för dessa partiklar kan vara associerad med en ökad risk för ADHD.
  • Flyktiga organiska föreningar (VOC): Kemikalier som formaldehyd, bensin och andra VOC, som finns i byggmaterial, möbler, rengöringsmedel och vissa konsumentprodukter, kan påverka barns kognitiva utveckling och beteende, inklusive risk för ADHD.
  • Mögel och fukt: Exponering för mögelsporer och andra mikrobiella produkter i fuktiga inomhusmiljöer kan vara skadligt för barns hälsa och har kopplats till neurokognitiva problem, inklusive ADHD.
  • Kemiska föroreningar: Exponering för vissa kemikalier som bly, kvicksilver och vissa flamskyddsmedel som kan finnas i damm inomhus har kopplats till utvecklingsneurologiska störningar, inklusive ADHD.
  • Koldioxid och dålig ventilation: Höga nivåer av koldioxid och andra föroreningar på grund av dålig ventilation kan påverka koncentration och kognitiv funktion, vilket i sin tur kan påverka beteende och lärande hos barn.

Viktiga åtgärder för att förbättra inomhusluftens kvalitet

  1. Förbättra ventilationen: Antagligen den viktigaste punkten och har man möjlighet att styra ventilationen med FTX med filtrering av luften så rekommenderas detta. Se till att hem och skolor är välventilerade för att minska koncentrationen av inomhusföroreningar, läs mer om ventilation.
  2. Använda luftrenare: Luftrenare med HEPA-filter kan hjälpa till att minska nivåerna av fina partiklar och andra luftföroreningar inomhus.
  3. Undvika tobaksrök: Undvik rökning inomhus och minimera exponeringen för andra källor till fina partiklar och VOC.
  4. Kontrollera fukt och mögel: Åtgärda fuktproblem och mögel så snabbt som möjligt för att förhindra exponering för skadliga mikrobiella produkter.
  5. Välj miljövänliga produkter: Använd rengöringsprodukter, färger och byggmaterial som är låga i VOC och andra kemikalier.

Även om fler studier behövs för att helt förstå sambanden mellan inomhusluft och ADHD, tyder befintlig forskning på att förbättring av inomhusluftens kvalitet kan vara en viktig faktor i att stödja barns kognitiva och beteendemässiga utveckling.

Publicerad den

Byte av ventilationsfilter

Vi upplever att man inte byter ventilationsfilter till FTX-aggregaten så ofta som man bör. Det är i många fall en kostnadsfråga då filterna är ganska dyra och rekommendationerna är att helst byta två gånger per år. Sambandet mellan vår hälsa och föroreningar i luften är dokumenterad. Anledningen till ventilationsanläggningen är att tillföra ren luft samtidigt som den förbrukade transporteras ut ur huset. Man ska aldrig försöka rengöra ett filter då ett ventilationsfilters funktion beror på flera samband som samverkar, mer info om filtrering.
Ventilationsfilter i form av påsfilter.

Vi jobbar därför ständigt med att få fram alternativ till samma kvalité som originalfilterna men till betydligt bättre priser. För att få ytterligare bättre priser så säljer vi även ventilationsfilterna i flerpack (filterset). Är du bara intresserad av att köpa filter så har vi samlat alla våra nuvarande filter i en webshop med bara ventilationsfilter till FTX-aggregat och dessutom så är allt fraktfritt.

Publicerad den

Barnallergiundersökning

En av världens största barnallergiundersökningar genomförs i Stockholm. Drygt 4 000 stockholmsbarn födda 1994 och 1996 har följts från det de föddes. Syftet är att få mer kunskap om hur olika faktorer, framför allt i inomhusmiljön, påverkar risken för att barn ska få olika typer av allergier. Allergier ökar mycket snabbt, från att ha varit mycket ovanligt för 50 år sedan är det nu en folksjukdom. Om det beror på att vissa skyddande faktorer försvunnit eller om det tillkommit sådant som är skadligt vet man inte. I Bamsestudien konstaterar forskarna bland annat att:

  • Ett dåligt inomhusklimat (mögel/fuktskador/kondens) i bostaden ökar risken för astma
  • Rökning under graviditeten medför ökad risk för barn att utveckla astma
  • Amning minskar risken för barn att få astma
  • Hos barn som utsattes för två riskfaktorer (tobaksrök, dåligt inomhusklimat, kortvarig amning) var risken att få astma mer än dubbelt så stor som hos barn som utsattes för färre risker. Liknande tendens fanns för allergisnuva.
Bamsestudien är ett samarbete mellan Miljömedicinska enheten vid Arbets- och miljömedicin, Astrid Lindgrens barnsjukhus och Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.  Barnen, och deras levnadsmiljö, kontrollerades regelbundet. Vid fyra års ålder hade 40 procent av barnen någon form av allergisjukdom, alltså astma, eksem, allergisnuva eller födoämnesbesvär.
Publicerad den

Spara energi i hemmet

Spara energi i hemmet och sänka energikostnaden kan man bland annat göra genom att installera en kanalfläkt med EC-motor eller genom att skaffa FTX-ventilation med värmeåtervinning.

Olika sätt att spara energi i hemmet och sänka energikostnaden

Det finns en mängd olika sätt att bättre hushålla med energin och sänka energikostnaden för hushållet. Här tar vi upp tre saker du kan göra och ger tips om vidare läsning inom området.

Spara energi med FTX-ventilation

Användandet av FTX-aggregat gör det möjligt att spara energi i hemmet genom att tillvarata en större del av den värme som annars skulle gå förlorad med frånluften, till att värma upp tilluften. En aluminiumrotor tar upp frånluftens värme och värmer upp det ventilerade rummets tilluft.

Då man önskar hög temperatur- och årsverkningsgrad av ventilationens värmeåtervinning är ett ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare den bästa lösningen. Den roterande värmeväxlaren överför både värme och kyla, samt vid köldgrader även fukt från frånluften till tilluften. Resultatet är en bra besparing av energin i hemmet och en energiekonomisk fräsch inneluft av hög kvalitet i både småhus och större fastigheter. FTX-aggregaten kan återvinna upp till 86 procent av värmen i den förbrukade frånluften!

Ett FTX-aggregat. Man kan spara energi i hemmet med FTX-ventilation
Spara energi i hemmet med ett FTX-aggregat.

Kanalfläkt med EC-motor

En kanalfläkt med EC-motor sparar upp till 50% av energin jämfört med en vanlig kanalfläkt. Kanalfläkt EC, som nu finns till riktigt bra priser och med inkluderad varvtalsstyrning är något man absolut kan använda för att spara energi i hemmet. En kanalfläkt med EC-motor är inte bara bra för plånboken utan även för miljön. Energikostnaden för hemmet sparar man in på tack vare låg driftkostnad och lång livslängd.

Södermans kanalfläktar med EC-motorer sparar på energin tack vare en mycket hög verkningsgrad, och då speciellt vid varvtalsreglering. Vid varvtalsreglering är EC-motorns energiförbrukning mycket lägre än för en asynkronmotor med motsvarande effekt. Reducerad energiförbrukning ger garanterat lägre driftskostnader och därmed sänker man energikostnaden för hushållet.

En kanalfläkt med EC-motor som sparar energi i hemmet.
En kanalfläkt med EC-motor sparar upp till 50% av energin.

En intelligent badrumsfläkt som sparar energi i hemmet

Den intelligenta badrumsfläkten Fresh Intellivent drivs av en lågvoltsmotor och med denna motor har energiförbrukningen kunnat begränsas rejält. Fläkten förbrukar enbart fem watt; ungefär en tredjedel av vad konventionella badrumsfläktar behöver, och kan verkligen bidra till att på ett snabbt sätt spara energi i hemmet. Trots denna blygsamma energiförbrukning har Fresh Intellivent badrumsfläkt högre prestanda (och lägre ljudnivå) än de flesta andra badrumsfläktar på marknaden.

Fresh Intellivent badrumsfläkt - sparar in på energin i hemmet, är tyst, snygg och effektiv.
Fresh Intellivent badrumsfläkt med lågenergimotor.

Det här var bara några tips på hur man kan spara energi i hemmet! Du kan läsa mer om tips på hur du spar energi hos energimyndigheten eller läsa mer om FTX-ventilation, kanalfläktar EC och smarta badrumsfläktar på soliduct.net.

 

Publicerad den

FTX-aggregat till villa

I dag ökar installationen av system för FTX-ventilation i villa.
FTX-aggregat kontrollerar tillförseln av tilluft och frånluft samt har filter inbyggt i aggregatet.

För en effektiv filtrering behöver uteluftsfiltren (tilluftsfilter) i FTX-aggregaten vara av minst klass F7.

Fördelar med FTX-ventilation i villan

Genom att återvinna frånluften i ett FTX-system kan energianvändandet för uppvärmning minskas med 50-60% om din villa är relativt tät. Den genomsnittliga energieffektiviseringen från ett FTX–aggregat i din villa gör att koldioxidutsläppet minskas med upp till 3500kg/år. Det motsvarar så mycket som utsläppen från en bensindriven bil som körs 2900 mil. Det vanligaste skälet till att en ny byggnad inte har ett perfekt inneklimat är att man velat sänka byggkostnaderna, eller att man tror sig få lägre driftskostnader. Det är riktigt att byggkostnaden blir lägre med färre eller sämre tekniska lösningar. Det är också riktigt att vissa av dessa installationer kostar pengar att hålla i drift, särskilt ventilationen drar en del energi. Ändå blir slutsatsen att det är att lura sig själv att spara här och inte installera FTX-aggregat i villan.

Tvärtom blir det i längden dyrare med sämre inomhusklimat.

  1. Ett bra inneklimat ökar människors produktivitet och förbättrar deras hälsa. Sjukskrivningar minskar och folk jobbar bättre.
  2. FTX-aggregaten har alltid ventilationsfilter för att rena tilluften som är på väg in i huset. Ventilationsfiltren är viktiga för att inte få in föroreningar in i huset.
  3. Moderna FTX-installationer i villor minskar energikostnaderna. Systemen kan styras, de har värmeåtervinning och alla komponenter liksom systemen som helhet blir energieffektiva.
FTX-aggregat till villan. Östbergs aggregat Heru 100 S EC A.
FTX-aggregat till villa – Östbergs Heru S EC A
Pris 18 232:- hos Soliduct.

De som investerar i FTX-ventilation i villan får igen sina investeringar på några år genom att energikostnaderna minskar och man får en bra inomhusmiljö som innebär många positiva effekter.

Ett vanligt klagomål på fläktstyrda FTX-ventilationsanläggningar har varit buller. I många anläggningar är buller ett väl så besvärligt problem som drag, dålig luft eller felaktig inomhustemperatur. Det går att bygga om äldre FTX-anläggningar så att störande ljud minskar kraftigt. Det effektivaste sättet att minska ljudet på är att använda ventilationsljuddämpare. Det finns föreskrifter om högsta bullernivåer i bostäder. Moderna anläggningar har en låg ljudnivå som oftast inte stör alls. Man strävar alltid efter att ha en låg lufthastighet i kanalerna, vilket minskar ljudnivån kraftigt och detta kombinerat med ljuddämpare så nära ljudkällan som möjligt gör att man mer eller mindre inte har problem med FTX-anläggningar idag.

Hög temperaturverkningsgrad

För att få hög temperaturverkningsgrad i ett FTX-system idag året runt så är det en roterande värmeväxlare som är mest aktuell. Dessa värmeväxlare kan ha en temperaturverkningsgrad på upp till 86%.

Låg energiförbrukning

Radialfläktar med B-hjul och EC-motor. Med en effektiv EC-motor så kan den motorn nästan vara tre gånger effektivare än motsvarande standard AC-fläkt. Här har Soliduct gjort ett enkelt test och jämfört en kanalfläkt AC mot en EC.

Låg ljudnivå

Visst är det viktigt att FTX-aggregatet inte låter mycket men de flesta aggregat som numera har EC-fläktar och med roterande rotor är oftast relativt tysta. Ljudet spridet sig ut i ventilationskanalerna och där vidare ut i tilluftsdonen. Därför är det viktigt att ha ljuddämpare så nära ljudkällan som möjligt och det innebär nära FTX-aggregatet. Använd gärna en bra ljuddämpare på både tilluftskanalen in i huset och på frånluftskanalen. För att inte sprida ljudet ut ur huset till grannar kan man använda flexibla ljuddämpare.

Hög driftsäkerhet

När det gäller hög driftsäkerhet så är det inte så enkelt att svara på, men övergången till EC-fläktar har gjort att fläktarnas livslängd har ökat och det innebär en högre driftsäkerhet. Man bör tänka till när det gäller driftsäkerheten och hur man får tag på reservdelar om olyckan är framme. För att få hög driftsäkerhet och bra temperaturverkningsgrad bör man byta filter minst en gång per år. Det skyddar aggregatet och förbättrar även inomhusmiljön. Välj därför inte ett aggregat där filterkostnaden är så stor så att du undviker att byta.

Läs mer och beställ FTX-aggregat till lågt pris i webbutiken.

Publicerad den

Ventilation på arbetsplatsen

Bättre ventilation och klimat på jobbet

Idag har vi mycket väl isolerade byggnader och nästan alla arbetsplatser är fyllda med maskiner som alstrar värme. Datorer, skrivare och kopiatorer är några av de apparater som påverkar temperaturen och gör det varmare. Att tillföra kyla är idag minst lika viktigt som att tillföra värme.

För kontor är 23-26°C en lämplig innetemperatur på sommaren och på vintern är en temperatur på 20 – 24°C lämplig. Att det bör vara varmare på sommaren beror på att skillnaden mellan ute- och innetemperatur annars blir för stor; lätta sommarkläder gör att vi skulle frysa inomhus om vi inte höjde temperaturen något.

Temperatur är lätt att mäta, men ett vanligt misstag är dock att bara mäta på en punkt. Stora fönster där solen ligger på kan innebära mycket hög värme under sommaren för dem som sitter nära och för dem spelar det ingen roll att temperaturen vid dörren sex meter bort är perfekt enligt de regler som finns. Det är alltså precis lika viktigt att kontrollera människornas upplevelse av temperaturen som att mäta den faktiska temperaturen.

Temperatur, värmestrålning, luftrörelser och drag i en lokal påverkar människan på flera olika sätt. Är det för kallt får vi problem att utföra saker fysiskt, och av höga temperaturer blir vi trötta och okoncentrerade. Forskarna har kunnat bevisa att de flesta människor reagerar rätt lika på olika temperaturer – när människorna i fråga ägnar sig åt ungefär samma typ av aktivitet och har klädsel anpassad för aktiviteten i fråga.

En modern ventilationsanläggning för bättre ventilation på arbetsplatsen
En modern ventilationsläggning tar bort föroreningar på arbetsplatsen.

Luftkvalitet på arbetsplatsen

Dålig belysning på arbetsplatsen är lätt att upptäcka och att göra något åt. Men hur vet vi när det är fel på luften på jobbet? Och vet vi hur luften påverkar oss?

Forskarna är eniga om att dålig inneluft påverkar människor. Vår hälsa och prestationsförmåga försämras, liksom vår hälsa. Det bedrivs mycket forskning om luften utomhus och vi vet att bilavgaser och fabriksutsläpp ska begränsas. De flesta är nog överens om att luften ute är viktig för vår hälsa. Luften inomhus är dock ännu viktigare. Ändå är forskningen om inneluften mycket begränsad.

Att bry sig om inneluften på arbetsplatsen är minst lika viktigt som att bry sig om uteluften

  1. Vi nordbor tillbringar i genomsnitt 90 % av vår tid inne och inne på jobbet befinner vi oss ofta en 8-9 timmar per dag.
  2. Inneluften är uteluft plus alla de föroreningar som kommer till inomhus. Föroreningarna kommer från oss människor, våra aktiviteter (som exempelvis matlagning, material i möbler och andra saker vi har inne, maskiner, djur mm). Även byggmaterial och emissioner från rengöringsmedel förorenar inomhusluften.

Det finns en mängd luftburna föroreningar att ta hänsyn till när det gäller inneluften på jobbet, och såklart även i bostaden. För några av föroreningarna finns gränsvärden, men forskningen har inte kommit särskilt långt på detta område. De ämnen vars hälsoeffekter är så pass väl kända att man har kunnat fastställa riktvärden beträffande högsta acceptabla koncentration är formaldehyd, radon, kolmonoxid, kvävedioxid, ozon och partiklar. Luftens kvalitet avgörs också av vilken luftomsättning lokalen har. Ett absolut minimikrav – som många anser är lågt satt, är att ventilationen i varje rum ska se till att luftbytet är 0,5 luftomsättning per timme.

Det enklaste sättet att ta bort föroreningar på arbetsplatsen och att ordna en bra luftväxling, är att arbetsgivaren installerar en modern ventilationsanläggning. En bra ventilationsanläggning ger ett tillräckligt stort luftflöde utan att skapa störningar som buller, vibrationer eller drag. Den har bra filtrering av luften och är enkel att styra när det gäller exempelvis tilluftstemperatur och flöde. Anläggningen ska också vara lätt att sköta. Moderna system är eleffektiva, och idag har de i stort sett alltid värmeåtervinning. Båda dessa faktorer sänker driftskostnaden och investeringskostnaden kan därför tjänas in relativt snabbt.


Luften som tillförs är inte tillräckligt ren

Ett vanligt problem med ventilationen på arbetsplatsen är att den luft som tillförs inte är tillräckligt ren.

Den smutsiga luften kan dock renas genom en god filtrering av tilluften, och ju högre kvalitet det är på ventilationsfiltren desto bättre rening blir det av luften. Detta förutsatt att filtret byts tillräckligt ofta. Ett gammalt och smutsigt filter renar inte luften; tvärtom kan det göra dålig luft ännu sämre eftersom filtret släpper ifrån sig föroreningar som det fångat upp tidigare. En annan aspekt är att många material släpper ifrån sig stora mängder föroreningar inne i byggnaden. Därför bör man i så stor utsträckning som möjligt välja så kallade lågemitterande material – dvs material som ger ifrån sig låga mängder föroreningar. Detta är viktigt att tänka på både när det gäller byggmaterial, möbler och tyger. Väggar och golv kan släppa ifrån sig föroreningar, liksom möbler och textilier.

Ju mindre föroreningsavgivning, desto bättre luft på jobbet. Eftersom rengöringsmedel förorenar luften är det viktigt att det finns instruktioner om vilka medel som ska användas och hur. Konsekvenserna av dålig inneluft på jobbet är som sagt rätt tydliga för de flesta av oss. Vi blir trötta och får svårt att koncentrera oss, vi presterar sämre och blir dessutom lättirriterade. Om du någon gång suttit länge i en möteslokal med dålig ventilation vet du att det som tänks och sägs i slutet av mötet inte riktigt brukar hålla samma kvalitet som det som sades i början. Vi blir tröttare och dummare av dålig luft på arbetsplatsen.

Läs mer om ventilation och ventilationssystem på arbetsplatsen och i bostaden.

Hälsningar
Soliduct
Soliduct logotyp

Soliduct.net

Publicerad den

Ventilation på vinden

Ventilation är inte alltid tillräckligt på vinden

När varm luft kondenserar mot taket får kallvinden liknande problem som krypgrunden. Dvs allt för höga nivåer av fukt.

Fuktproblemen på vinden uppstår oftast på natten vintertid, speciellt under klara kalla nätter då taket håller en lägre temperatur än luften. Problemen blir större med mycket ventilation på vinden och en första åtgärd kan faktiskt vara att stänga till en del av just ventilationen. Leta även efter sprickor ned från vinden till den uppvärmda delen av huset och täta dessa sprickor.

Ventilation på vinden - så fungerar det
Ventilation och fukt på vinden.

Men precis som med krypgrunden räcker det inte med enbart ventilation. När uteluften är varmare än inneluften och innertaket måste man ta hand om situationen. Trygghetsvakten Vind åtgärdar problemet genom att styra en fläkt så vinden endast ventileras när det är gynnsamt.

Läs om Trygghetsvakten Vind som är en säker och kostnadseffektiv lösning.

Publicerad den

Ventilation i bastu

Så får du bra ventilation i bastun

När den omgivande temperaturen är varmare än luftmassan strävar alltid luften efter att sjunka mot golvet. Detta innebär att om man inte blandar rumstempererad luft med den varmare luften i bastun så sjunker den mot golvet.

Den inkommande luftventilen ska placeras ovanför bastuaggregatet för att inte skapa ett kalluftsområde i de nedre delarna av bastun. Luften ska omedelbart blandas med den varmare cirkulerande luften från bastuaggregatet. Ventilen ska placeras på vägg eller tak minst 500mm över bastuaggregatet.

Ventilation i bastu - så funkar det.
Så fungerar ventilation i bastu.

Man kan skapa en jämnare temperatur i bastun på detta sätt. Bastuns frånluft ska ventileras ut med en mekanisk frånluftsfläkt ca 200mm från golvnivån och helst så lång bort från tilluftsventilen som möjligt.

Bastubadarna förblir pigga genom hela badet om man följer dessa råd om ventilation i bastun med tilluft över aggregatet.

Läs mer om ventilation (allmänt).

Publicerad den

Varför behövs ventilationsfilter?

Och när byter man ventilationsfiltren

Alla är överens om att människor och djur behöver ren luft för att må bra. Vid vädring släpper man in helt ofiltrerad luft som innehåller en mängd partiklar och gaser. Pollen, frömjöl, virus, stendamm och partiklar från skogsbränder är helt naturliga, och andra partiklar uppstår ur fordonsavgaser, industriutsläpp, sopförbränning och vedeldning mm.

Luften inomhus är även förorenad av det som skapas inne; då handlar det ofta om utsläpp från byggmaterial och inredningen samt från rengöringsmedel, partiklar från kläder, matlagning och levande ljus. Byggnader ska normalt sett ventileras minst en halv omsättning per timme och ersättningsluften ska såklart vara så ren som möjligt. Efter hand som filtret sätts igen av partiklar minskar luftflödet och tryckfallet ökar. Ventilationsfiltret blir relativt fort en bakteriebomb och ska därför helst bytas varje höst och vår.

Ett ventilationsfilter som rensar luften inomhus
Byt ventilationsfilter i god tid.

De skadliga partiklarna varierar mycket i storlek. Storleken på virus, gasmolekyler och metalldamm är mindre än 0,01 µm medan pollen, cementdamm och askpartiklar har en storlekt på cirka 100 µm. Som jämförelse kan nämnas att en regndroppe är ca 1000 µm, dvs 1 mm. Slemhinnor i näsan och flimmerhår kan avskilja partiklar som är 1 µm från inandningsluften, medan de mindre kommer ner i lungorna och kan komma in i blodomloppet.

Partiklar som är större än 10 µm smutsar ner runt tilluftsdon eller uteluftsventiler. När man talar om filtrering i samband med komfortventilation är det nästan alltid fråga om rening från partiklar och inte gaser.

Luftmotståndet som uppstår vid nedsmutsat filter gör att fläktens varvtal ökar och det går åt mer energi för att cirkulera luften i systemet. Den ökade energianvändningen i sig är en anledning till att byta filter ofta, men som sagt: ventilationsfiltret blir ganska fort en bakteriebomb.

Beställ ventilationsfilter till ditt aggregat i vår webbshop.

Publicerad den

Billig ventilation

Hos Soliduct hittar du billig ventilation till huset

Soliduct har med sitt lågprissortiment gjort bland annat EC-kanalfläktarna tillgängliga även för den vanliga villaägaren. En kanalfläkt EC kan du köpa från 1095:- i webbshoppen.

Ett annat exempel på riktigt billig ventilation är Soliducts ventilationsfilter från Söderman som du kan köpa i bland annat paket om två filter för 445:-

Billig ventilation från Soliduct - ventilationsfilter
Exempel på billig ventilation från Soliduct: Söderman ventilationsfilter.

 

Fler produkter inom ventilation som är riktigt billiga i vår butik på nätet är bland annat den populära badrumsfläkten Fresh Intellivent för 1390:- och FTX-aggregat från Östberg från 17799:-

Välkommen in i webbshoppen där du hittar ett brett utbud av ventilationsprodukter!

Publicerad den

Ventilation i badrummet

Förhindra fukt och mögel

Med en god ventilation i badrummet kan man begränsa fukten som normalt alstras i sådan mängd att skador som mögel och dålig lukt uppkommer.

Många människor har idag tyvärr en nästan obefintlig ventilation i badrummet på grund av rädsla för att värmen ska ventileras ut och att det i sin tur ska leda till höga energikostnader. Dålig ventilation i badrummet och andra delar av huset kan dock ha en mycket negativ effekt på människor och starta mögelangrepp. Fukten och all den förbrukade luften i badrummet måste ventileras ut för att förhindra mögelangrepp och ge friskare luft som inte ger upphov till trötthet, huvudvärk och allergiproblem.

Badrumsfläkt  för ventilation i badrummet -  design av Soliduct
En bra badrumsfläkt förbättrar ventilationen i badrummet.

De flesta fuktskador i ett hus uppstår just i badrummet; cirka 4 av 10 fuktskador i huset uppstår där. Eftersom vatten och ånga är vanligast i badrummet är det kanske inte så konstigt, men många av dessa vatten- och fuktskador kan förhindras med underhåll och kontroll av väggar och golv samt en förbättrad ventilation. Håll koll på sprickor i kakelväggar och klinkergolv, kontrollera om ventilationen är tillräcklig och se över statusen på plastgolv och plastväggar. En vanlig uppfattning är att plastgolv och plastväggar klarar sig bättre, men det är bara marginellt och några av de vanligaste problemen är mattsläpp och sprickor i plasten.

Ventilation i badrummet med badrumsfläkt

En badrumsfläkt är ett bra hjälpmedel för att säkerställa transporten av fukt ut från badrummet. Med en bra badrumsfläkt får du en bättre badrumsmiljö med ett friskare klimat. För att slippa slå av och på badrumsfläkten manuellt kan man köpa en badrumsfläkt med fuktstyrning; den känner av när fukten i badrummet når en viss nivå och startar då fläkten. När fuktnivån har sjunkit under den inställda nivån slår badrumsfläkten ifrån.

Läs mer och beställ din badrumsfläkt i Soliducts webbshop.

Hälsningar
Soliduct
Soliduct logotyp

Soliduct.net

Publicerad den

Hur vet du att luften är bra eller dålig?

Hur testar man om luftens kvalité är bra eller dålig i sitt hus?

Det enklaste sättet att få reda på om det är bra eller dålig luft i huset är med hjälp av din eller helst någon besökandes näsa. Kommar man in i huset och får en känsla av att luften känns ”unken” eller i värsta fall till och med att det kan lukta mögel är det såklart problem med ventilationen. Fortsätt läsa Hur vet du att luften är bra eller dålig?

Publicerad den

Bättre drag utan el!

Vill du ha bättre drag i skorstenen?
Tyst ventilation utan el kan vara en lösning som är intressant!

En ventilation som helst är aktiv hela tiden är viktigt i hus för att motverka fukt, mögel, lukt och allergier.

Gamla hus är byggda för att värmas genom vedeldning vilket medför att murstocken hålls varm. Detta ger naturligt bra förutsättningar för bra ventilation. Byter man värmesystem till tex fjärrvärme eller värmepump försämras förutsättningarna eftersom skorstenen blir kallare och då måste man åtgärda detta för att undvika många problem. En lösning är vinddrivna ventilatorer som förstärker självdragsventilationen. Soliduct säljer TurboVent och Aspirotor som då passar till naturlig ventilation av villor, fritidshus, båtar, soprum och vindar. Fortsätt läsa Bättre drag utan el!