Publicerad den

Vilket ventilationssystem har du?

Du bör alltid ha koll på vad du har för ventilation och hur den fungerar i ditt hus. Är man novis så kan man få bra hjälp genom att se vilka ventilationssystem som var vanliga att installera när huset byggdes. Ofta brukar även huset ha ändrat sig med åren och väggar byggts upp eller nu för tiden snarare rivits ner och ofta utan hänsyn till någon ventilation. man kan till och med ha pluggat/satt igen ventilation vid ombygget.Är huset byggt före 1970 så var det nästan alltid självdrag som gällde. Det ska då finnas tilluftsventiler på ytterväggarna oftast nära fönster i vardagsrum och sovrum. Frånluftsdonen är ofta placerade högt uppe och i kök, badrum samt toalett. I äldre hus användes också eldstaden vilket med hjälp av värmen gjorde att frånluften sögs ut den vägen.

Vilket ventilationssystem används idag?

På 70-talet så byggdes husen tätare men i början så gjordes inga ändringar i ventilationen. Därför har många hus byggda på den tiden dåligt fungerade självdrag på grund av att det är dåligt med luftventiler eftersom energi skulle sparas och man har ofta ingen hjälp av någon värme i skorstenen. Många hade skorsten men inte som huvudsaklig värmekälla och då var rökkanalen ofta stängd med hjälp av ett spjäll. Senare på 70-talet så kom frånluftsystemen och även en del installerade kompletta frånluft- och tilluftssystem.

På 80- och 90-talet har ventilationssystem med fläkt och ventilationskanaler kommit. Vanligast är frånluftssystem (F-system) med en fläkt som suger ut luften men även fläkt som styr tilluften förekommer (FT-system). I många fall har man kompletterat med värmeåtervinning som ofta värmer tappvattnet samt vatten till uppvärmning, detta sköts av en frånluftsvärmepump. Nu börjar också FTX-system bli vanligt som styr tillförseln av både tilluften- och frånluften samt med återvinning så att den förbrukade luften på väg ut ur huset värmer upp den nya tilluften.

Hus byggda under 2000-talet har nästan alltid mekanisk ventilation med värmeåtervinning, antingen frånluftsvärmepump eller FTX-aggregat.

På 2010-talet och framåt så börjar passivhus och lågenergihus (lite mindre krav) bli vanligare och dessa är värmeisolerade hus som till stor del värms upp genom den energi som alstras i huset. Det innebär att överskottsenergin som blir från dig och dina hushållsapparater används som uppvärmning. Dessutom så saknas radiatorer eller golvvärmesystem utan istället värms huset upp av överskottsvärme från kyl, frys, TV, datorer och annan elektronisk utrustning samt de som bor i huset. Därför sköts ventilationen av FTX-aggregat som är en mekanisk till och frånluftsventilation med värmeväxlare så kallad FTX-ventilation. Aggregatet bör ha en hög verkningsgrad på ca 85 %. Solpaneler kommer dessutom antagligen bli vanligare och då kommer husen producera mer energi än vad det åtgår för driften.

Ventilationssystem från Soliduct.